Gde i car ide peške

By | April 1, 2016 | 0 Comments
Tip Top

Slika preuzeta odavde: www.tiptopnml.com

Sinko, ja sam ti već star i ne mogu pod stare dane da se menjam. Šta mi je trebalo, to sam stek’o, šta je trebalo da vidim, to sam vid’o, imao sam u životu i lepog i ružnog za dva života, a muke, rada i trčanja, bogami i za tri.

Doživeo sam da se svet oko mene jedno pešest puta pretumba na glavačke i da odjednom više ne bude onako kako sam mislio da će večno da bude i kako su me učili, pripremajući me za život, otac i majka i babe i dede i sva ostala, i bliža i dalja familija. Dođe, tako, vreme kada ništa ne bude kako bi trebalo da bude i ništa nije kako si planirao i kako si se spremao da će da bude, pa sve učiš i radiš i stvaraš ispočetka i ko da do tada ništa nisi ni radio.

Al ima neke stvari koje nećeš d amenjaš, pa neka dođe potpo sveta, ništa ne vredi.

Oću da ti kažem, nemoj mi se smeješ pod brk i da misliš kako je deda prolupao, jer nisam,  samo oću da kažem kako se star vol ne prepreza. Pa neću ni ja, ovakav i ovol’ko star  i proživeo sve svoje što je moglo da se preživi ovde gde mi je rečeno da poživim. Te tako, neću da mi turaš klozet u sobu i nemoj me više pritiskaš i ubeđuješ. Džaba si gubiš vreme.

Od kako su me iz pelena izvadili, meni za nuždu služi… vidiš li, ene onamke poza kuću, e onaj klozet. Deeee, znam da znaš i da ne voliš da ti se priča što znaš i što se vidi, ali ajde, bolje da odatle krenemo.

Seljak ti je, sinko, mučena duša. Čim zaspi mora se budi, čim sedne mora da ustane. Kad se uprlja nema vreme da se opere, kad treba da pere ruke često nema vodu pored sebe, kad ide po nuždu ponekad nema sa šta ni da se obriše, kamoli još i ruke da pere. Koj te gleda u polje, promiješ malko ruke vodom iz balončeta, ako hvataš lebac i to ti je.

Al sam naučio da mi u kuću miriše. Na dunje i jabuke zimi, na zumbule i trandafil i lale, kad počne da cveta. Ma, na svež vazduh neka mi samo miriše, ali nužnik u kuću mi ne stavljaj,  ako nećeš da ti se naljutim.

To, što idem…kad idem i gde idem… to ti je samo zato što moram. Ne mogu od oca ti da tražim sad da specijalno za mene sagradi poljski WC  u dvorištu iza kuće, kad u grad to nigde nema i kad bi ga svi napravili na budalu. A da trpim tolko, da begam u selo na silu, ne biva.

Još mene drže ove moje dve pritke, otanele ko ove granjke oko mene, pa mogu sam da odem do tamo gde i car ide peške.

Categories: Aktuelno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*