Internet kao sredstvo političkog marketinga

By | November 14, 2011 | 0 Comments

Pratim u poslednje vreme aktivnosti političara ka osvajanju internet medijske scene. Čuli, internet, a pogotovu socijalna mreža twitter je bila presudna za pobedu Obame, pa onda ajde i mi da twitnemo po koju, lajkujemo, plus jednujemo ili šerujemo. Kako se to radi, ma nije ni važno.

Od vica DSS otvorio profil na MySpejsu, počela je letenta web kampanja. Sve više ministra imaju twitter profile, čak su se  i udostojili da komuniciraju sa običnim građanima, odnosno svojim oponentima i to je ok. I SNS je napravila svoj twitter nalog, patriJote jesu aktivne, ali naravno, nema tu personalno prisutnih političara iz ove grupacije. Ili su unajmili nekog da twitne u njihovo ime, ili nešto treće, ali činjenica je da nisu odgovorili ni na jedno stručno pitanje upućeno njihovom programu. Opet je tara prevršila meru i suština jeste promešena.  Koriste internet kanal za svađu, za verbalni dribling i provokaciju, tj. za zabavljanje mase, a ne za  promociju i objašnjenje konkretnih programskih poruka. Kolko sam ispratio, ni na jednu kritiku programa SNS-a, SNS nije stručno odgovorio.

Ovakvih primera ima dosta , međutim, naravno nisu svi isti. Sa oduševljenjem sam primetio da ima i pozitivnih, obrazovanih, a pri tom u kulturno ruho doteranih signala. Primer za to je twitter profil i blog Gordane Čomić.

Ona je jednom zanimljivom pričom, pozitivnom, ali i ličnom, sa maksimalno iskrenosti koju jedan političar može da iskaže iznela puno tačnih i konkretnih priča. Osvojila je puno simpatija obrazovane internet javnosti prostom logikom, recite nešto pametno, mudro i zanimljivo, bez skrivenog skreanja vode na svoju vodenicu.

Posle edukativnog izlaganja na Panel disusiji o političkom marketingu na Bizz Buzz konferenciji u Nišu, i elokventnom učešću u emisi Žene na Prvoj televiziji,  sa ovog bloga jedan veliki plus za Gordanu Čomić.  

Ovo nije sponzorisani članak, pogledajte uostalom da li je nešto netačno? Pohvalićemo i svaki drugi signal koji uočimo. Par postova se već krčkaju na ovu temu.

Categories: Dnevna politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*