Mobilni telefoni su bili i ostali znak prestiža

By | September 23, 2013 | 0 Comments

Čovečanstvo je prešlo dalek put od početakta 20. veka i prvih ideja o mobilnim, bukvano “pokretnim”, telefonima do današnjih dana kada smo svi postali “pokretni” i “dostupni” na svakom mestu. Začeci mobilne telefinije datiraju iz ’20-ih godina prošlog veka, a ideja je bila da se takve naprave koriste u vojne i policijske svrhe. Ideja se dalje razvijala i razvijala sve do 03.04. 1973. godine kada je Martin Kuper, istraživač u Motoroli,  svetu zvanično predstavio prvi “pravi” mobilni telefon – Motorolu Dyna Tac. Tada je u Njujorku pred mnogobrojnim novinarima prvi put sa mobilnog telefona obavljen neki razgovor.

Iphone 5

Iphone 5, aktuelni simbol prestiža, izvor: Apple.com

Prvi mobilni koji je otvorio vrata inovacijama i “ubrzavanju” sveta bio je izuzetno interesantnog dizajna i posebno veličine, jer je bio težak 1 kg! Mnogima to iz današnje perspektive, kada se mobilni uređaji mere u gramima, i ako je moguće i nano, piko gramima, deluje sigurno neverovatno i ne mogu ni da zamisle da sa sobom nose nešto veličine cigle. Ali, to jeste bio prvi mobilni telefon, popularno nazvan baš “cigla” jer je na nju najviše podsećao i vizuelno, a posebno po težini. A onda, nekada “davno”, tačnije 1983. godine su se pojavile i prve komercijalne “cigle” namenjene samo odabranima koji su imali i dovoljno novca da ih kupe, ali boga mi i snage da ih nose.

A, ako su već imali dovoljno novca u to vreme da priušte taj mobilni luksuz, onda su sasvim sigurno mogli i da priušte odgovarajuće “nosače” za taj aparat

Da, kao što rekosmo, nekada “davno” ne samo što vam je trebalo jako puno novca da mobilni telefon kupite, nego su vam bile potrebne i dozvole da ga posedujete, a u nekim zemljama je policija zaustavljala ljude koji su ih nosili da bi proverili njihov identitet (Rusija). A o okretanju ljudi za njima da i ne govorimo.

Dakle, mobilni telefoni su od samog starta bili i znak prestiža. Pa su to i ostali. Samo što su se njihove dimenzije i mogućnosti drastično promenile.

Deluje pomalo apsurdno da su mobilni telefoni začeti sa idejom da se ljudima omogući da se “skinu sa žice” i postanu “pokretni” da bi danas ti isti mobilni aparati doveli do toga da smo više nego “na žici”, modern rečeno – na mreži. Mobilni telefoni tako više nisu nedostupni i namenjeni samo “odabranima”, ali da su i dalje i statusni simboli i znaci prestiža- jesu. A jedan od njih koji se definitivno izdvojio iz društva ostalih je IPhone.

Iphone – drugačiji među konkurencijom

IPhone je prvi telefon čuvene svetske kompanije Apple i njenog još čuvenijeg osnivača Stiva Džobsa, čoveka koji je stvarao budućnost. Prvi IPhone se pojavio 2007. godine i napravio je pravu revoluciju u svetu mobilne telefonije jer je otvorio vrata i svetu predstavio “pametne telefone”. Osetljiv na dodir, lepog dizajna sa mnoštvom neverovatnih aplikacija koje su ovaj telefon svrstale rame uz rame sa mogućnostima pojedinih kompjutera, IPhone je definitivno pomerio granice u svetu savremenih tehnologija. A sa tim pomeranjem granica i ljudski apetiti postajali su sve veći pa su mobilni telefoni koji “mogu sve” postali imperativi savremenog društva. Kako su svi u nekom pokretu i žurbi i svi negde žure i jure, mobilni telefoni koji imaju mogućnosti i kapacitete računara, fotoaparata, kamere, televizije, radija… stvarno su postali neophodni. Što više aparata u jednom – to bolje! Pojava ovako traženog uređaja za koji se prave redovi i kolone kilometrima dugačke (prodaja Iphone 5 u Australiji) indukovala je razvoj niz industrija koje se bave video igricama za Iphone, dodatne i zaštitne opreme za njih, razvojem posebnih aplikacija, pa čak i socijalnih mreža.

Ipak, sve te prednosti neminovno donose i određene rizike…Pa tako danas možete na svakom ćošku videti ljude koji sumanuto bulje u te male ekrane zaboravljajući na moć žive reči i komunikacije – ono oči u oči i reč na reč. A kada su se na mobilnim telefonima pojavile i aplikacije za pristup društvenim mrežama, nastao je pravi “haos” u svetu jer su svi u svetu želeli da se “umreže” i saopšte svima neki svoj trenutni status ili podele fotografiju. Tako je i IPhone jedan od “krivaca” što su mobilni telefoni postali “pametni”, ali sa jednim pitanjem za razmišljanje – na konto čije “pameti”…

Categories: Aktuelno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*