Montreal i istorijski deo Kvebeka

By | September 17, 2013 | 0 Comments

Kvebek je po mnogo čemu grad posebne političke konotacije, pa evo jedne nepolitizovane priče o ovom delu Kanade.

Montreal, najveći grad Kvebeka, nudi egzotičnu mešavinu francuske i engleske istorije i kulture, koji datiraju još od 1642. godine. Više od polovine stanovništva su Francuzi, a svi stanovnici govore dva jezika, što doprinosi evropskom šarmu ovog živahnog, kosmopolitskog centra.
Bilo da pijuckate kapućino u Maloj Italiji, kockate se u ogromnom kompleksu kazina Montreal ili istražujete stari deo grada, videćete da je energija ovog urbanog igrališta zarazna. Kosmopolitska atmosfera grada prožima sve aspekte svakodnevnog života, od nagrađivane kuhinje do džez festivala i muzičke scene, velike homoseksualne zajednice, modernih radni i provokativne muzičke scene.

Kvebek

Kvebek

Montreal je podeljen na dva dela, od kojih svaki predstavlja jedinstveni i živahni deo ovog fantastičnog, turistima orijentisanog grada. U gradu postoji veliki broj muzeja, uključujući Muzej lepih umetnosti u centru. Ovaj deo grada je nekada bio poznat kao Zlatna kvadratna milja zbog velikih luksuznih kuća koje su izgradili bogati škotski i engleski industrijalci, koji su doprineli oblikovanju političke i društvene scene Montreala. Tu se sada nalaze neki primerci spektakularne, moderne arhitekture.
Vu-Montreal je najstariji deo grada, pun kafea na otvorenom u pariskom stilu, umetnika, uličnih izvođača i štandova sa cvećem. Sent Deniz je veseli deo grada sa gusto načičkanim kafeima, bistroima, neobičnim buticima i umetničkim galerijama. Porede ga sa San Žermanom de Presom u Parizu, jer je ovaj deo srce francuskog Montreala.

Park du Mont-Rojal, Kraljevska planina, dobila je ime po jedinom ogromnom vrhu, više velikom brdu nego planini, sa koga se u svim pravcima pruža fantastični pogled na grad, okružen rekom Sent Lorens. Frederik Lo Olmsted, proslavljeni američki slikar pejzaža, koji je napravio Central park u Njujorku, osmislio je prelepi park sa jezercima za klizanje, stazama za planinarenje, kros-kantri staze za skijanje i mnoga druga mesta gde meštani mogu da sede i uživaju u flori i fauni onoga što su, od milošte, nazvali planina.
Podzemni grad ili la ville souterraine, jeste grad sa kontrolisanom klimom, izgrađen ispod ulica, ispod velikih građevina u centru. Iako se neke građevine delimično nalaze na površini, većina građevina se nalazi ispod zemlje, uključujući 1.600 radnji, 40 banaka, 200 restorana, 30 bioskopa i 10 stanica metroa, koje povezuju ovo veliko prostranstvo, što je dobrodošao predah od ledenih montrealskih zima.
Ovo je prvo značajno naselje u Kanadi i Francuskom nadahnut istorijski okrug Kvebeka, koji je proglašen delom UNESCO-ve Svetske kulturne baštine. Granitne kuće sa crepovima od škriljca okružuju famozni i romantični Šato Frontenak, nudeći panoramski pogled na živopisnu reku Sent Lorens u podnožju.
Vu-Kvebek ili Stari Kvebek je zidinama zatvoren stari deo grada koji obuhvata dva područja: Bas-Vil (Donji grad) i Ot-Vil (Gornji grad). U oba dela se gotovo isključivo govori francuski jezik i oni su vrlo ponosni na svoje francusko nasleđe. Bas-Vil, prvobitna kolonija, smeštena je u podnožju Kap Diamana i to je područje kafića i butika i nekadašnji dom trgovaca i brodara. Ot-Vil, utvrđen zidinama i povezan žičarom sa Bas-Vilom, ističe se evropskom arhitekturom i stilom gradnje. Njime prevladavaju kafići sa terasama, kočije i pokaldrmisane ulice.

Dok šetate plinom osvetljenim uličicama Gornjeg grada, mogli biste da naletite na drevni samostan i muzej i gotovo skrivenu Citadelu delimično oblika zvezde, najveću skupinu utvrđenih zgrada u Severnoj Americi, iako nijedan hitac tu nije ispaljen. Šetalište Daferin u delu grada na uzvišenju nudi veličanstven pogled na reku i planinu.
Baziliku Notr-Dam se, takođe, isplati posetiti. Njena unutrašnjost, ponovo sagrađena posle požara koji je buknuo 1922. godine, ukrašena je u neobaroknom stilu i prikazuje slike i blaga iz francuskog režima, dok je njen prvobitni eksterijer, sagrađen 1647. godine, u velikoj meri rekonstruisan 1771. godine.
Veličanstveni Šato Frontenak, na Kap Diamanu, iskonsko je obeležje grada. Reč je o velikom modelu dvorca iz doline francuske reke Loare, koji se može videti iz gotovo svake gradske četvrti.
Ako ste u poseti ovom prekrasnom gradu leti, iskoristite priliku i odslušajte neki od besplatnih koncerata koji se nude u zapanjujućem Pare de Šans-de-Batil. Ovaj park površine 108 hektara ima više od 5.000 stabala, travnatih brežuljaka, spomenika i fontana, kao i neverovatan umetnički muzej Muze du Kvebek. Park je ujedno mesto gde se nalazi Abrahamova nizija, gde su se 1759. general Vulf i markiz de Montkam borili u bici koja je okončala francusku vladavinu u Severnoj Americi.
Ako nastavite kratku šetnju niz Vratolomne stepenice, doći ćete u Ru Su-le-Fort i odavde možete nastaviti prema slikovitom Plas Rojal, srcu industrije i trgovine tokom XVII veka. Dok ste ovde, obavezno posetite Muzej civilizacije.

Verujemo da je dovoljno za prvi susret sa Kvebekom!

Categories: Svet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*