Nebojša Stefanović – najmlađi predsednik srpskog Parlamenta

By | July 22, 2013 | 0 Comments

Nakon parlamentarnih izbora održanih u  maju 2012. godine  i konstituisanja  novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije, za predsednika je izabran Nebojša Stefanović. Kao kandidata Srpske napredne stranke,najveće pozicione partije u Srbiji, njega je podržalo 142 narodna poslanika dok je samo 48 njih,  iz redova opozicije, bilo protiv.  Tako je tridesetpetogodišnji  Stefanović, većinom glasova narodnih poslanika, postao najmlađi predsednik u istoriji srpskog parlamenta.

Stefanovic predsednik skupstine Nebojsa

Nebojša Stefanović završio Devetu beogradsku gimnaziju „ Mihajlo Petrović Alas“, diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije gde je 2011. magistrirao u oblasti ekonomskih nauka , a krajem juna ove godine odbranio je doktorsku disertaciju na temu „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom“ na primeru  Grada  Beograda, i tako postao doktor ekonomskih nauka.

Svoju političku karijeru započeo je veoma rano, već sa nekih dvadesetak godina.  Svojim vrednim radom i vizijom o boljoj budućnosti , istakao se kao veliki potencijal na srpskoj političkoj sceni. Nakon izbora 2007. godine, postao je narodni poslanik u Republičkoj skupštini gde je bio na čelu Odbora za trgovinu i turizam. Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke, potpredsednik je Glavnog odbora, predsednik Gradskog odbora Beograd i član je Predsedništva.

Kao jedan od najpersektivnijih mladih političara okarakterisan je pre svega kao odlučan i istrajan u svojim težnjama, dok je sa druge strane bio i vrlo umeren i pravičan. Posedovanje ovih vrlina, prema mišljenju visokog vođstvo stranke koju je zastupao, bilo je presudno za njegovo kandidovanje na funkciju predsednika.

Pored političke, Stefanović je uspešno gradio i svoju menažersku karijeru. Po završetku studija, zaposlio se u kompaniji „ Interspeed“  na poziciji direktora marketinga, dok je posle isteka mandata za narodnog poslanika 2007. postavljen za zamenika finansijskog direktora u kompaniji „ Jabuka“.

Od početka svog mandata, kao novoizabrani predsednik, dr Nebojša Stefanović imao je za cilj da učini najviše zakonodavno telo u državi  transparentnim i  potpuno dostupnim celokupnoj javnosti. Po njegovom mišljenju, efikasno i  javno  vođenje ove institucije  olakšalo bi rad ne samo narodnih poslanika, kao predstavnika naroda, već i samih građana. Sa druge strane, prioritet  mu je bio i visoko pozicioniranje srpskog parlamenta u svetskim diplomatskim krugovima. U prilog tome govori i činjenica da je za godinu dana, od početka aktuelnog saziva,  Narodnu skupštinu Republike Srbije posetio veliki broj najuticajnijih međunarodnih zvaničnika i da sam Parlament sada uživa veliko poštovanje celokupne međunarodne zajednice.

Izvor: http://nebojsastefanovic.rs

Categories: Dnevna politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*