O knjigama “Svi moji savremenici” autora Jovana Ćirilova

By | October 11, 2012 | 0 Comments
Jovan Ćirilov

Jovan Ćirilov

Malo je nezahvalno napisati koju reč o knjigamaSvi moji savremenici” Jovana Ćirilova, jer svi znamo kakvu veličinu predstavlja autor, mada ne treba ni zaćutati pred njima, u nadi da će što više čitalaca pronaći put do istih.

Prve stranice sam, međutim, isčitavala bojazno, primetivši i previše hvale o njegovim savremenicima. Pribojavala sam se da će Ćirilov o njima pisati u superlativu, da u rukama držim kitnjasto napisane hvalospeve. Ipak, svaka sledeća stranica me polako razuveravala i uvlačila u intrigantni svet teatra, glumaca, reditelja…

Kako knjige imaju tu prikrivenu veštinu upoznavanja sa autorom, jer se u njima nalazi ne samo puki sadržaj koji to delo čini, već i piščeva duša i njegovo neprimetno prisustvo, tim pre su i one zanimljivije. Čitajući ih, možemo da osetimo prijatno prisustvo dragog nam autora-savremenika. Priče, događaji, šale i anegdote o svim ljudima koji su imali tu čast da se o njima piše su ispredane veoma pažljivo, kroz svaki red osećamo piščevu promišljenost, učtivost, prefinjenost, ali i inteligenciju, analitičnost i pronicljivost.

Stil pisanja je pitak za čitaoca, zanimljiv i lak, a ipak obiluje i manje korišćenim rečima srpskog jezika, pa će nas povremeno naterati da posegnemo za rečnikom i proverimo njihovo značenje.

Ono što je fascinantno u vezi ovih dela je to što, ukoliko se nasumično otvori bilo koja strana, nailazi se na pregršt imena, prezimena, gradova, ljudi koji pripadaju pozorištu. Tako možemo doživeti i duh vremena koji je iza nas, koji mlađe generacije nisu osetile.
Zato i predstavljaju pravu riznicu u kojoj svaki čitalac može pronaći nešto za sebe i kojima će se vraćati kad god poželi, jer imaju vanvremenski i kosmopolitski karakter. A pored toga što iz njih može toliko toga da se spozna, proživi, zamisli, mašta i sanjari, postoji i još nešto što im daje posebnu draž – one inspirišu.

Ovim putem neću prepričavati sadržaj, niti pominjati ljude o kojima je pisano. Samo ću ih od srca preporučiti za čitanje. Jer, proživeti utiske o ljudima stečene kroz prizmu jednog filozofa, psihologa, teatrologa, ili jednostavno, “savremenika mladih”, kako u jednom delu knjige opisuje sebe, predstavlja pravo zadovoljstvo i uživanje.

Par godina od ovog posta, post mortem za laku zemlju i večnu slavu: http://www.prevodioci.co.rs/blog/sjaj-velikog-barda-jovan-cirilov/.

Categories: Aktuelno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*