Političari u sportskoj opremi

By | February 1, 2016 | 0 Comments

Političari u trenerkama i patikama? Zvuči čudno? Pa, i ne baš. Ako malo razmislite, setićete se slika političara u sportskoj opremi koje ste viđali po novinama, internetu i televiziji, i to u jeku predizbornih kampanja.

Barak Obama spontano promoviše Nike

Barak Obama spontano promoviše Nike

Na primer, svetski su poznate slike Baraka Obame koji u šortsu i majici kratkih rukava igra basket, a da i mi konja za trku imamo pokazuju snimci i fotografije nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića koji je takođe u sportskoj opremi igrao košarku, pa čak i, ni manje ni više, učestvovao u maratonu! Oni nisu jedini koji su odlučili da se ovako predstave javnosti.

U svetu politike imidž je sve, pa i sredstvo za dobijanje glasova. Razloga za građenje sportskog imidža političara uz pomoć sportske opreme, prema tome, sigurno nema malo. Praksa je pokazala da se političarima isplati da pokažu i takvu stranu svoje ličnosti, makar ona u političkoj kampanji bila hiperbolisana. Ali, zašto je to tako? Zašto se predsednicima i ministrima isplati pojavljivanje u sportskoj opremi u javnosti?

Političari kao obični ljudi

Šta više od pojavljivanja u sportskoj trenerci ili šortsu pokazuje da je političar sasvim običan čovek? Izvan uobičajenog strogog, tamnog odela na koje je javnost navikla, političar pokazuje i drugu, običniju i svakodnevniju stranu svoje ličnosti. Ovo „prizemljivanje“ nije bezazleno i bez ikakvih namera. Ako političar izgleda kao sasvim prosečan stanovnik neke zemlje, on istovremeno izgleda i bezopasno i simpatično.

Boris Tadić u Nike patikama

Boris Tadić u Nike patikama

Ta karta simpatičnosti i ležernosti je ono na šta se igra kada se ličnost sa političke scene odlučuje za sportsku odeću i opremu kao jedan od načina predstavljanja u javnosti.

 

Političari kao ljubitelji sporta

Političari koji u sportskoj opremi igraju košarku, fudbal, tenis ili trče i voze biciklu znajući da će ih neko slikati, odnosno da će takvo njihovo izdanje biti dostupno javnosti, bez sumnje ciljaju na jednu veliku grupaciju – ljubitelje sporta. Tako se zadobija imidž svestranog, energičnog, sportski nadarenog čoveka, koji je blizak kako onima koji kraj malih ekrana posmatraju sportska takmičenja i iz sve snage navijaju tako i onima koji u tim sportskim takmičenjima i sami učestvuju.

Tako se gradi slika političara kao ljubitelja sporta, ali i aktivnog čoveka, sportiste, koji ništa ne prepušta slučaju.

 

Za šta/koga se glasa?

Pitanje koje nastaje iz ovih zapažanja je – da li narod bira odeću ili čoveka? Naučno je dokazano da odeća ljudi učestvuje o formiranju našeg mišljenja o njima. Međutim, biranje predstavnika neke zemlje ne sme biti samo na osnovu njihovog imidža. Mnogo toga pored simpatične sportske odeće treba uzeti u obzir.

 

Categories: Svet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*